Vad säger schnauzerägare om sin kompis!           

                      

 


Jag fick den här idén efter att  läst på schnauzerringens sida på facebook. Var en som var intresserad av rasen, som ville veta lite mer hur de är osv. Och vilken positiv respons :-) Var riktigt roligt att läsa, för dessa ord kom ju faktiskt från de som har schnauzer. Några har haft många schnauzer genom åren, nån var inne på sin första, men spelar ingen roll, alla gillade sin kompis. Och är ju vi som har schnauzer som har bäst erfarenhet, inte dom som hör samma saker om och om igen. Kanske en instruktör på en brukshundklubb haft EN besvärlig schnauzer i sin kurs och utefter den så *dömer* instruktören hela rasen, och sen börjar det bli vattenringar på vattnet. Så var så roligt att läsa allt positivt som de skrev.  Ofta är det faktiskt så att de som ska köpa schnauzer får höra....


1. Va?, ska du köpa en schnauzer, de som är så vassa och tuffa.
2. Va, ska du köpa en schnauzer, de är så jobbiga, de går inte lära något.
3. Va, ska du köpa schnauzer, de gillar inte barn osv

De som säger detta glömmer en sak. Och det är att rasen utvecklar sig. För 20-30 år sedan, var de *vassare*, lite mer hund osv. Men uppfödare har under åren avlat på bra mentalt och stabila hundar och det ger resultat. Nu ska inte schnauzern vara en mes ;-) För det är från början en gårdshund, den ska kunna fånga råttor mm. Men den är absolut en allroundhund som man kan ha till mycket, väldigt mycket faktiskt :-)
Så här nedanför står det lite om vad dessa schnauzerägare skrev (både uppfödare och köpare har skrivit )  om sin/sina vänner. Trevlig läsning, för det tycker jag det är :-)

1.
Bra storlek, lyhörd och gör allt (nästan) du ber om, vaktar sitt område/familjen. Är du aktiv hänger den med på allt, är du passiv ligger den lungt utan att stressa runt. Lojal underbar följeslagare

2.
Jag brukar beskriva schnauzern så här (har nu min andra schnauzer plus att jag växte upp med schnauzer).
Lagom storlek, alltid redo - spelar ingen roll om man nyss varit ute, de hänger alltid med på roligheter om man ska ut igen, men trots detta så kräver de inte en massa och klättrar på väggarna om   man ligger sjuk en vecka (i alla fall när man kommit förbi unghundstiden ). Väldigt aktiv och alert ute, lugn inne. Älskar att träna och göra saker.

3.
Envisheten många nämner, tycker inte jag är så utmärkande. Min gör villigt allt jag ber om. Till och med kommer när hon vet vi ska klippa klorna, trots att hon inte gillar det. Då skulle ni haft schnauzer på 80-talet, där kan vi prata envishet :-)

4.Schnauzern är för mig en ras som först och främst är lojal med familjen, smart och lättlärd men med en portion egen personlighet. Det är en hund som har en egen identitet och som inte köper allt och tänker i flera i steg. Nu har jag en andra schnauzer och hans personlighet är än så länge väldigt annorlunda den snart sexåriga tiken. Men det de har gemensamt är att det uttrycker synpunkter på saker och ting och lojaliteten med familjen är stor.

5.
En positiv kommentar jag fick en valpköpare till mig som har varit hundförare hos polisen i 15år men nu ville han ha som han sa sin första egna hund och han ville ha en Schnauzer hane med mycket motor vilket han fick, när hans kille var 8 månader sa han till att om de tjänstehundar han haft & tränat under åren bara haft hälften av hans Schnauzers intelligens och motor så hade han varit lycklig. Det är en av de bästa komplimanger som jag fått om vår ras. Två av hans kollegor har nu också inskaffat schnauzer.

6.
Adjektiv för mina två är: energiska, fartfyllda, snabba, lugna, spänstiga, sprudlande, snygga, intensiva, atletiska, humoristiska, egna, pigga, roliga, arbetsamma, arbetsglada, fåniga, explosiva, tjuriga, pratsamma, närhetsbejakande, häftiga, hungriga, lekfulla, tuffa, uthålliga, barnsliga, anpassningsbara, karismatiska, vaktiga, snälla, mångsidiga och alldeles alldeles makalöst fina...

7.
Ja spänst kan man verkligen prata om när det gäller schnauzer :-)  Vi häpnar ibland hur viga och spänstiga de är, även fast man sett det under alla år. Deras studs på samma ställe, skulle en höjdhoppare bli avundsjuk på :-)

8.
Har med förtjusning läst allas kommentarer och allt ni skriver stämmer, vår ras har följt med utvecklingen och har blivit i positiv mening...........modern.

9.
När jag köpte min första 1987 fick jag höra på klubben att de var obildbara, folkelaka och hundelaka. Ingen jag haft eller träffat har varit det. Enda "problemet" jag haft var med en - lite benägen på rådjur. Det kan man råka ut för med de flesta raser.
Kan vara lite jobbiga de 2 första åren men det kan individer i alla raser vara.

10.
Jag skulle svara att schnauzer är mycket hund. En hund som är framavlad för att vara en självständig vakthund och för att ta kål på råttor och andra skadedjur. En extremt tålig hund som inte ger allt gratis. När ni väl har kommit överens om reglerna så har du hittat den bästa kompisen i ditt liv. Det kan ju förstås räknas med livet ut att den där fyrbenta kommer först när det där andra är undersökt. Ska bara... ;-)

11.
Fast det där med "Ska bara..." håller jag inte riktigt med om. Jag upplever schnauzern som väldigt lydig om man uppfostrar den hundlogiskt.

12.
Den är oerhört smart,själv ständig och alltid på alerten. Har den bara fattat vart skåpet ska stå så är det världens bästa hund.

13.
Min hund är fantastisk på appellplan när vi tränar. Hon vet precis vad som gäller. Tränar lydnad, agility och rallylydnad. När hon är lös i naturen hittar hon på lite egna nummer. Kanske är det  så att hon känner att jag tycker att det är ok att bralla lite ibland ;-)

14.
Jag tycker vi bör börja fundera hur vi ska framställa rasen. Jag fick senast i går ett mail från en som var intresserad av rasen. Hon hade bara skräckexempel att säga, som hon hört.
När blivande valpköpare kommer hit till oss så brukar de säga att de fått höra *åh nej, ska du köpa en schnauzer* *de är vassa*, *skälliga* osv..
Besöket ändrar sig ganska så snart och undrar hur de kan vara så lugna när vi har så många.
Senast förra veckan sa ett par att ni måste ju få bort denna stämpeln på rasen och ni måste se till så det skrivs lite positivt och inte bara hur jobbiga de ska vara enligt de som *tycker så mycket*.
För mig är schnauzer inte mycket hund. Det är en trevlig allround hund, lite envis, men man kommer långt med positiv träning. Man får vara lite smartare än hunden när man tränar.
(Mitt egna inlägg i diskussionen :-) )


Ja vad ska man säga om detta? Det blev en himla massa positiva punkter :-) Så jag säger bara *Schnauzern är en underbar hund' Och jag snor ett citat som en uppfödare sagt **Schnauzer - en hund för show, skog och soffa!** Det finns bara ett fel med det citatet och det är att jag inte kom på det först ;-)

 


Jazza 9 månader!